We hebben het al meer dan een jaar over Borsato, Ali B, vieze Jeroentje, de Munck en sinds een paar weken over van Nieuwekerk. Allemaal zouden ze op verschillende vlakken fout zijn. De showbizz is kapot. Maar we doen nu net of dit iets is wat alleen tegenwoordig voorkomt. Nou dat is dus beslist niet zo, ook in de vorige eeuw gebeurde er al van alles. Alleen werd dat minder breed uitgemeten door de media.
Ergens aan het eind jaren 20 van de vorige eeuw, gebeurde het volgende met de bekende Nederlander Jean-Louis Pisuisse. Hij werd op straat in Amsterdam neergeschoten, samen met zijn vrouw Jenny. Lang hoefde men niet te zoeken naar de dader, want de pleegde gelijk zelfmoord en het was Tjakko Kuiper uit Stadskanaal. Alle drie overleden ze op 26 november 1927 aan hun verwondingen.
Pisuisse geboren in 1880, was eigenlijk journalist maar tijdens een bezoek aan Parijs werd hij geraakt door het cabaret en besloot hij om de journalistiek vaarwel te zeggen en verder te gaan als artiest. In 1927 werd de uit het Groningse Stadskanaal komende Tjakko Kuiper aan het gezelschap toegevoegd omdat Pisuisse zich niet meer geschikt vond om nog als een jonge vent op het podium te staan en liefdesduetten te zingen voor het publiek. Deze duetten zong hij met vriendin Jenny Gilliams, maar waar geen rekening mee werd gehouden was het feit dat Kuiper verliefd werd op Jenny.
Om zijn relatie te redden ontsloeg Pisuisse Tjakko Kuiper en verdween tot grote ontsteltenis uit het leven van Jenny, zijn koos ervoor om toch bij haar vriend Pisuisse te blijven met wie zij ook een dochter had. Maar Kuiper bleef het paar achter volgen aangezien hij zich er niet bij neer kon leggen om gedumpt te worden voor de veel oudere Pisuisse.
Op zeker moment zat het paar te dineren in een etablissement aan het Rembrandtplein, daar zocht wederom Kuiper hen op en nu in het gezelschap van een revolver. Toen hij Jenny wilde neerschieten sprong Pisuisse ervoor en raakt levensgevaarlijk gewond, Jenny werd alsnog neergeschoten en daarna sloeg hij de hand aan zichzelf.
Zoals vriend en collega Louis Davids sprak tijdens de uitvaart, er was een groot artiest heen gegaan. Maar ook in het graf werd Pisuisse geen rust gegund, zijn partner Jenny moest op last van haar familie uit het gezamenlijke graf worden gehaald en werd separaat naast zijn graf ter aarde gesteld. Pisuisse was reeds tweemaal eerder getrouwd geweest en zijn tweede vrouw actrice Fie Carelsen kreeg de eigendomsrechten van het graf. Zij werd ook later begraven naast haar eerdere echtgenoot. Van Kuiper was op dat moment weinig bekend. Onderstaand gedeelte las ik afgelopen week op de website van RTVNoord, zo kreeg ook het voor mij nooit gehoorde stuk van dit verhaal toch ook wat Tjakko Kuiper betreft een einde.
“ Een jaar later werd Kuiper herbegraven op het kerkhof aan de Kniggestraat in Stadskanaal. Dat was op verzoek van zijn moeder Grietje Eefting. Ze wilde het graf vaak kunnen bezoeken. Toen ze in maart 1953 zelf overleed, werd ze naast haar zoon begraven. Naast de man die op deze dag in 1927 uit wanhoop het echtpaar Pisuisse doodde en daarna zichzelf.”
Nu zal menigeen zich afvragen waarom ik met dit verhaal kom en waarom ik dit kende. Daar kan ik heel kort over zijn. Het lied “Mensch durf te leven” van Ramses Shaffy wat ik ontzettend mooi vindt en dus als origineel is vertolkt door Jean-Louis Persuisse. Hier onder vinden jullie dus linkjes naar het origineel en naar de vertolking door Ramses Shaffy.
Met dank aan RTVNoord voor het ontbrekende gedeelte in dit verhaal.
Lees ook het interview met de dochter KLIKHIER
Meer valt te lezen op Wikipedia KLIKHIER