Panzanella komt uit Italië en is gemaakt met oud brood, gesneden tomaat, gekruid met basilicum en een vinaigrette. Het is echt een ‘armeluisgerecht’, bedoeld om restjes op te maken.
Oorspronkelijk komt Panzanella uit de regio’s Toscane en Umbrië, maar het wordt in heel Italië gemaakt.
Ingrediënten
- 1 ciabatta of oud stuk brood
- 250 gram cherrytomaatjes (in verschillende kleuren), in kwarten
- 4 trostomaten, in kwarten
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 el rode wijnazijn
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 15 gram verse basilicum
- 2 el kappertjes
- 8 ansjovisfilets uit blik (MSC, in olijfolie), deze laat ik zelf vervallen en vervang door wat kleine blokjes oude kaas
- optioneel: 2 bollen buffelmozzarella
Bereiding
Scheur het brood in kleine stukken en doe deze in een grote saladekom. Besprenkel het brood met een beetje water door middel van je handen. Snijd de trostomaten in kwarten en halveer de cherrytomaten. Verdeel de tomaten in een vergiet boven een andere kom en bestrooi met 1 tl grof zeezout. Laat dit 15 minuten staan, zodat de sappen uit de tomaten trekken.
Voeg hier olijfolie en azijn aan toe en breng op smaak met peper en zout. Doe het brood erbij samen met de basilicum, rode ui, kappertjes en ansjovisfilets. Meng alles door elkaar en laat de salade minimaal een kwartier, maar het liefst nog veel langer staan. Hoe langer de salade staat, hoe meer de tomaten intrekken en het brood lichtrood van kleur wordt. Daar wordt ie alleen maar lekkerder van.