“Wie naakt is, vreest het water niet”.
Er zijn van die boeken die je al enige tijd prominent ziet staan in de boekenwinkel, maar die je eigenlijk steeds voorbij loopt. Het is niet mijn genre. Maar toch blijft de titel mij op de een of andere manier prikkelen en toen ik dit boek laatst als epub bestand voor een aanbiedingsprijs kon kopen heb ik het toch gedaan. Ik zou wel eens tijd hebben om het te leven. Wederom bleef het prikkelen en dus werd het boek al snel opgepakt en ik kan alleen maar zeggen, wat ben ik ontzettend blij dat ik dit boek heb gelezen.
We zien op dit moment allemaal de schrijnende beelden van het aanmeldcentrum in Ter Apel en de mensen die vorige week zelfs buiten het hek de nacht moesten doorbrengen. Wat was ik opgelucht dat dit geen 2de nacht ging gebeuren en trots dat deze mensen werden opgevangen in de sporthal bij mij in het dorp. Nu hoor ik weer een aantal mensen roepen,”het zijn alleen maar mannen, het zijn mensen die niet willen werken, opvreters, ze hebben het beter dan wij zelf, opzouten, ze hadden de bootjes moeten lek schieten en nog veel meer walgelijke reacties”.
Voor al deze mensen en ook voor iedereen die eens meer wil weten, jongens ga ik dit boek lezen en ik durf met zekerheid te zeggen dat je een heel andere kijk hebt op deze vluchtelingen. Dit uitzonderlijke boek brengt een van de meest controversiële kwesties van onze tijd scherp in beeld. De tolk van Kabul is een schrijnend, maar prachtig geschreven verhaal over grenzeloze liefde en vriendschap. Het is een hoopvol verslag van een gedeelde reis in een hopeloos verdeelde wereld.
Een jonge Afghaanse tolk genaamd Omar neemt de onmogelijke beslissing om zijn door oorlog geteisterde land te ontvluchten. Hij zegt Laila, de liefde van zijn leven, vaarwel, zonder te weten wanneer ze elkaar weer zullen zien. Omar is een van de miljoenen vluchtelingen die huis, haard en familie achterlaten. Matthieu Aikins, een journalist die in Kabul woont, besluit zijn vriend op die levensgevaarlijke tocht te vergezellen. Hiervoor moet hij zowel zijn paspoort als zijn identiteit achterlaten.
Tijdens hun odyssee door de bergen en over zee ontmoeten ze talloze mensen in het hart van de migratiecrisis: onbetrouwbare smokkelaars, harteloze grenspolitie en de mannen, vrouwen en kinderen die oorlog ontvluchten op zoek naar een beter leven.
Dit uitzonderlijke boek brengt een van de meest controversiële kwesties van onze tijd scherp in beeld. De tolk van Kabul is een schrijnend, maar prachtig geschreven verhaal over grenzeloze liefde en vriendschap. Het is een hoopvol verslag van een gedeelde reis in een hopeloos verdeelde wereld.
Dit boek wil ik ook lezen.
Komt je kant op.