Een Joodse familiegeschiedenis in de Rotterdamse Zandstraatbuurt.
Ergens in de negentiende eeuw wordt in Leeuwarden Hester geboren, reeds op zeer jonge leeftijd verliest ze haar vader Jonas en raakt haar moeder de weg kwijt. Om geld bij elkaar sprokkelen voor haar vele kinderen gaat moeder in de handel, mannen in de diverse kroegen zijn een makkelijke prooi voor haar om haar handel te kopen maar drank en lust nemen de overhand in haar leven. Na het verlies van haar man, zullen er toch nog een aantal kinderen het levenslicht zien, maar deze worden voornamelijk groot gebracht door de familie van haar overleden man. Zo groeit Hester ook op in het grote gezin van oom en tante. Wanneer Hester oud genoeg is, neemt de oom haar mee naar Amsterdam aangezien daar een betere toekomst voor haar zal zijn.
Hester blijkt een serieuze meid en weet het verschil tussen rangen en standen, en vooral hoe ze niet in het foute circuit moet belanden. Ze gelooft in de liefde en laat zich niet verleiden door mannen met mooie praatjes. Maar dan krijgt ze te maken met een heftige gebeurtenis en dat doet haar besluiten om ook Amsterdam de rug toe te keren en vertrekt ze naar haar in Rotterdam wonende zus Heintje.
Hier ontmoet Hester de liefde van haar leven Daniel en voordat ze getrouwd zijn is daar reeds hun eerste zoon. Vele kinderen zullen volgen maar zoals in deze tijd gewoonlijk zullen er ook een aantal overlijden tijdens geboorte of op jonge leeftijd. Maar Hester richt zich steeds weer op en eigenlijk kun je zeggen dat ze best een fijn leven heeft.
Ook in al die jaren erna probeert Hester ondanks algehele armoede er steeds te zijn voor man, kinderen en kleinkinderen. Soms begrijpt ze zo weinig van alle veranderingen die er gaande zijn, want het leven is toch goed? Het Joodse geloof en bijbehorende gebruiken loodsen haar toch door het leven? Waarom veranderingen en wil men Domela Nieuwenhuizen volgen? En Aletta Jacobs, het kan toch niet dat een vrouw gaat studeren? Vrouwen zijn toch thuis voor het huishouden, kinderen en het hun man te geriefen? Hester begrijpt dit niet en leeft het leven zoals ze altijd heeft gedaan.
Indrukwekkend boek wat een heel goed tijdsbeeld geeft over de periode 1800 tot vlak voor de tweede wereldoorlog. Leest ook prettig weg en je wilt graag doorlezen. Wel goed blijven opletten want de namen komen steeds weer terug bij kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Maaike van Arend, ik wil je bedanken voor het beschikbaar stellen van dit prachtige boek en kijk met belangstelling uit naar een eventueel vervolg van deze familie tijdens de oorlogsjaren.
Lees ook eens het artikel in deze link. https://www.joodserfgoedrotterdam.nl/veerlaan-10-alle-kinderen-van-hester-van-arend-overleven-de-oorlog/?fbclid=IwAR3Dman1-bP98qT3A6Qzsku0TmmaRwir_1u4VCEhRQDcxFOrGA7rlecIDtc
Lieve Maria, bedankt voor je mooie recensie! Vind je het goed als ik ook nog de link naar het boek erbij doe? https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=12724
Mocht iemand geïnteresseerd zijn, dan weten ze in ieder geval waar ze het kunnen kopen 😉
Tuurlijk mag dit, wel grappig om te lezen dat er een reactie op Facebook kwam op het krantenknipsel en dat men het hier in Oost Groningen dan een hekserij noemt