Hier in het noorden van het land, hebben we de Groningse Mosterd, niet te vergelijken met mosterd uit de rest van het land en al helemaal niet met mosterd uit Frankrijk. Onze mosterd is scherp, zeg gerust heel scherp.
Vandaag deel ik dus het recept van een echte mosterdsoep. Nu weet ik een persoon die dit wellicht gaat proberen, iemand die in het gebied van de Zaanse mosterd woont maar die tot een jaar geleden nog nimmer een mosterdsoep had geproefd.
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gram gerookte spekblokjes
2 kleine preien, het witte gedeelte in dunne ringen gesneden
250 gram aardappelen, geschild en in blokjes
2 tenen knoflook uit de knijper
1 liter kippenbouillon
zout en peper
2 eetlepels zure room
2 eetlepels grove mosterd, hier doe ik Groningse mosterd en 1 lepel extra
4 eierdooiers
Bak de spekjes uit in een soeppan. Haal ze uit de pan. Fruit de preiringen 5 minuten in het spekvet.
Voeg vervolgens de aardappel, knoflook en kippenbouillon toe.
Laat dit zachtjes koken tot de aardappelblokjes gaar zijn. Roer ondertussen de zure rook, mosterd en
eierdooiers door elkaar in een kom.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Breng de soep al roerende aan de kook.
Neem de pan van het vuur. Voeg een paar eetlepels van het hete mengsel toe aan het dooiermengsel.
Laat het dooiermengsel dan in een dun straaltje al roerende in de soep lopen,
Breng de soep eventueel verder op smaak met peper en zout.
Schep de soep in kommen en lepel de spekjes erop.