Het verhaal draait eigenlijk om drie vrouwen. Waarbij Hannah de hoofdrol speelt, maar ook haar nicht Lily en de mysterieuze Micheline, die de verzetsgroep leidt, hebben een belangrijke rol. Dit vind ik persoonlijk wel verfrissend dat de belangrijke rollen in het verhaal door vrouwen bezet worden, vaak lees je toch dat het verzet vooral uit mannen bestond.
De hoofdstukken worden afwisselend verteld door één van de drie vrouwen en je merkt naar mate het verhaal vordert de verhaallijnen steeds meer bij elkaar komen. Hierdoor krijg ik als lezer ook steeds meer een band met alle personages en kan ik me ook steeds beter in de verschillende personages inleven.
Als Hannah haar verloofde, en haar ongeboren kindje verliest, wil ze naar de Verenigde Staten, maar de passagiers op de boot mogen niet uitstappen, wat haar uiteindelijk bij haar nicht in Brussel brengt. Vastbesloten om toch uit Europa te ontsnappen, sluit ze zich terug aan bij het verzet. Waar ze in ruil voor hulp, aan een uitweg kan geraken, maar binnen het verzet zien ze al snel wat een meerwaarde Hannah biedt. Als, door Hannah’s schuld, Lilly haar nicht wordt opgepakt, zet ze alles op alles om Lilly en haar gezin vrij te krijgen, met de nodige gevolgen.
Het einde was wel nog totaal onverwachts en liet mij toch wel met verbijstering achter. Dit had ik absoluut niet verwacht, maar laat wel duidelijk zien, wat in die tijd soms gedaan werd om familie te redden.
Houd je van oorlogsboeken over de tweede wereldoorlog, dan kan ik dit boek echt aanraden. Van Pam Jenoff zal ik binnenkort ‘Het meisje met de blauwe ster‘ gaan lezen.