Al enige tijd had ik het boek van Peter Sierksma in bezit met de bedoeling om het voor de lezing te hebben gelezen. Helaas is dat mislukt maar eindelijk was er weer voldoende tijd om het te lezen. Het begin was enigszins stroef om door te komen, tussen door maar iets anders gelezen en dan pak je hem weer en pakt het verhaal wel.
Het is 16 november 1942. Pieter Kapenga (1898-1982), hoofdagent in Kampen, wordt bij zijn korpschef geroepen voor een ‘opdracht die zo onopvallend mogelijk moet worden uitgevoerd’. Het gaat om de deportatie van zijn Joodse stadsgenoten naar Westerbork. Kapenga weigert en komt terecht in Kamp Vught en daarna in Dachau.
Kapenga overleeft, maar hij spreekt er nooit meer over. Dit tot verdriet van zijn kleinzoon, de historicus en oud-Trouw-journalist Peter Sierksma. Nu, bijna tachtig jaar later, probeert Sierksma alsnog de religieuze en politieke achtergronden van zijn grootvaders weigering te achterhalen.
Ontroerend verhaal met link naar vele verzetshelden. Wat ik zelf enigszins jammer vond, de vele verwijzingen naar het geloof. Maar aanrader zeker voor mensen uit Zuidbroek en Muntendam. Vele bekende families komen voorbij.