Een heerlijk witlof recept van gegratineerde witlof uit de oven met wortel, walnoten, rozijntjes en een romige bechamelsaus met knoflook. Ook geschikt voor de niet-witlof fans.
INGREDIËNTEN
4 stronkjes witlof
3 bospeentjes
1 ui
2 teentjes knoflook
1 handje walnoten
1 handje rozijnen
1 theelepel gedroogde rozemarijn
zout en peper
200 gram geraspte kaas (deel in de saus, deel over de topping)
500 gram roomboter (plantaardig)
50 gram bloem
400 ml (plantaardige melk)
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 180° graden.
- Breng water aan de kook en blancheer hierin de witlof voor ongeveer 5 minuten en laat daarna uitlekken.
- Snijd de ui in halve ringen, schil de wortel en snijd in dunne plakjes.
- Neem je ovenschaal en voeg er een klein beetje olijfolie aan toe.
- Verdeel de ui en wortel over de schaal en bestrooi met zout, peper en gedroogde rozemarijn.
- Zet de schaal alvast in de oven totdat je de ovenschaal weer nodig hebt.
- Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem.
- Snijd of rasp ondertussen de knoflook.
- Bak de knoflook kort in de gesmolten boter.
- Voeg dan de bloem toe en bak tot een roux.
- Schenk daarna de melk zachtjes in de pan terwijl je blijft roeren.
- Voeg de helft van de kaas toe en laat nog een paar minuten indikken. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de kontjes van de witlof en halveer de witlof stronkjes in de lengte.
- Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de witlof eroverheen.
- Schenk vervolgens de saus eroverheen.
- Strooi de rozijnen en de walnoten in stukjes eroverheen en bestrooi daarna met geraspte kaas.
- Zet het gerecht 20 minuten in de oven.
- Serveer de witlofgratin met een eenvoudig ander gerecht voor een volwaardige maaltijd. Bijvoorbeeld wat aardappelen uit de oven of een goed gevulde salade en een stukje (vega) vlees of vis.
- Tips: Ook lekker met wat stukjes blauwe kaas erbij.
- Dit gerecht is eenvoudig glutenvrij te maken door voor een glutenvrije bloem te kiezen.
Recept is afkomstig van leukerecepten.nl, neem daar vooral ook eens een kijkje.
Afbeelding van Piotr Eliasz via Pixabay