Nee, niet bij mij, het is hier nog steeds betaalbaar, ondanks dat ik ook behoorlijk meer moet betalen maar ik zie ook dat mijn zonnepanelen op volle kracht draaien. We gaan er dan maar vanuit dat er geen al te koude winter gaat komen en dat we de thermostaat op 19 kunnen laten staan. Ben trouwens wel als voorzorgsmaatregel meer gaan betalen, liever nu elke maand iets meer dan in april fors bijbetalen.
Maar er zijn zovelen die het amper nog kunnen betalen en hoor her en der zelfs bedrijven die noodgedwongen moeten stoppen omdat het brood wat ze bakken onbetaalbaar gaat worden voor de klant. Zwembaden die het water niet meer op de gewenste temperatuur kunnen houden en douchen na het sporten is ook niet meer over mogelijk.
Vandaag is het dus een van de grootste werkgevers bij mij in het dorp. Aardse Orchideeën.
Kwekerij Aardse Orchideeën in Zuidbroek stopt per 1 april volgend jaar. De stekker gaat eruit vanwege de extreem hoge gasprijs. Vijftig vaste medewerkers verliezen hun baan.
Aardse Orchideeën heeft in totaal 12 hectare aan kassen, op drie verschillende locaties. In die kassen worden per jaar 6,5 miljoen orchideeën gekweekt voor klanten in binnen- en buitenland.
Orchideeën hebben veel warmte en licht nodig om te groeien. Een groot deel van het groeiproces, dat 65 weken duurt, staan ze in kassen waar een temperatuur van 28 graden Celsius heerst..’
De kweker had tot eind dit jaar het grootste deel van de gasbehoefte afgedekt met langlopende contracten. Voor een deel van volgend jaar zijn ook nog afspraken gemaakt, maar daarna is het bedrijf grotendeels overgeleverd aan de dan heersende energietarieven. Volgens Konijn is dat geen basis waarop de kwekerij kan draaien.
Een deel van de vele duizenden planten in de kassen zal nog kunnen worden afgeleverd aan de klant, maar een groot deel zal eind maart nog niet volgroeid zijn en moet daarom worden vernietigd.
Mochten de energieprijzen weer op een acceptabel niveau komen, dan is er volgens Konijn misschien wat mogelijk. ‘Maar vooralsnog verwachten wij eind maart tegen lege kassen aan te kijken.’
Hebben we niet te maken met Corona, krijgen we nu dit weer op ons bordje, waar gaat dit eindigen?
Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay
Kleine aanvulling, ik vind orchideeën dus zelf verre van mooi. Ieder zijn smaak.