Er zijn boeken die je leest en waarbij je bij elke zin denkt, dit is niet waar, dit kan niet waar zijn en mag niet waar zijn. Maar waarvan je tegelijkertijd weet dat het wel waar is, dat deze zaken zijn gebeurd en dat het nog steeds gebeurd in meerdere landen om ons heen.
In opdracht van uitgeverij Ambilicious mocht ik het boek “Greet en Hannelore” lezen, daarvoor moet ik dan een recensie schrijven op hun Facebook pagina, Hebban en hier op mijn eigen webstee. Geheel blanco ben ik begonnen aan dit boek, het enige wat ik wist was de cover van het boek. Meerdere personen in een kamp en gekleed in het daar verplichte kledij.
Greet en Hannelore: In 1921 worden er 2 meisjes geboren en groeien op tot jonge vrouwen voordat de oorlog uitbreekt. Greet groeit op in het Nederlandse Aalten, samen met haar ouders verzorgt ze de dieren en doet het nodige werk op de boerderij. Maar liefde maakt blind en door haar opmerking aan Freek wordt ze opgepakt, net als haar ouders en de onderduikende joden, en komt terecht in het vrouwenkamp Ravensbrück. In de wagon richting het kamp leert ze het joodse meisje Sarah kennen, zij geeft haar een aantal wijze lessen waarmee ze wellicht de ontberingen van het kamp kan doorstaan. Het werk, de vernederingen en ontberingen in het kamp zijn onmenselijk maar Greet probeert zich staande te houden en denkt met regelmaat aan de wijze lessen van Sarah, haar vriendin die ze al tijden niet meer heeft gezien.
Hannelore, een even oude Aufseherin in Kamp Ravensbrück, is Duitse zoals de Führer het wenst. Alles heeft ze er voor over om het machtige Duitse rijk nog groter te laten worden, het ontdoen van dit rijk van Russinnen en Jodinnen. Zij bepaald mede het verschil tussen leven en dood. Het wapenstok is haar grootste vriend en menigmaal is zij de persoon die “funfundzwanzig” uitvoert op willoze slachtoffers. Vaak met de dood tot gevolg.
Maar dan komt er bij beide vrouwen twijfel, Greet ziet Sarah en zij verteld dat een van de bewaaksters wel erg veel op haar lijkt en Hannelore die hetzelfde krijgt te horen omtrent een van de gevangen. Dit zal voor Hannelore het einde betekenen en er rest haar maar één ding, ze moet er voor zorgen dat Greet zo snel mogelijk verdwijnt. De ondertussen gebroken Greet wordt overplaatst en zal binnen afzienbare tijd komen te sterven. Alleen komen er bij Hannelore de nodige twijfels. Blijft zij zich inzetten voor een groot Duits rijk of maakt zij een persoonlijke keuze.
Ja, wat moet ik verder over dit boek vertellen, na reeds tientallen boeken over deze periode te hebben gelezen, zowel fictie als non-fictie, is dit misschien wel een van de heftigste die ik heb gelezen. Schrijver Richard Bintanja, heeft in een fictie boek heel erg duidelijk kunnen weergeven wat er in werkelijkheid is gebeurd in een van de meeste beruchte kampen in Nazi Duitsland.
Inanna bedankt voor het beschikbaar stellen van dit indrukwekkend boek.
Zie hier een interview met de schrijver van dit boek.