Enige tijd geleden kwam ik op het spoor van Karin Driegen, zij had een boek geschreven over haar grootouders in oorlogstijd. Aangezien het boek zich afspeelde in Oost-Groningen, moest ik dit boek gewoon lezen. Maar ondanks het vele vrije tijd wat ik nu zou bezitten wilde ik eerst het boek Haven in de Mist lezen, mede omdat ik bij de theatervoorstelling Over de Grens aan de slag zou gaan. Zoals jullie eerder konden lezen is deze voorstelling gebaseerd op het boek Haven in de Mist.
Tijdens het lezen van dit boek, kwam ik ineens de naam van douanebeamte Driegen tegen. Wat schetst mijn verbazing, Karin Driegen is dus de kleindochter van deze man welke genoemd wordt in het boek en haar boek “Waarom moet ik u tegen jou zeggen” gaat dus over haar opa en oma. Wederom lees ik dus een boek waarvan ik reeds eerder de namen heb gehoord.
In Nieuweschans een grens dorpje in Oost-Groningen woont de douanebeambte Douwe samen met zijn Duitse vrouw Minnie. Ondanks dat dit gezin al jaren in Nederland woont, wordt Mien na het uitbreken van de oorlog door dorpsbewoners met de nek aangekeken. Men moet haar niet meer, alles wat Duits is deugt vanaf dat moment niet meer. Haar man lijdt ondertussen een dubbelleven, naast zijn baan is hij namelijk actief in het verzet, iets wat hij verborgen houdt voor zijn gezin. Vele avonden is hij afwezig en wanneer hij op een gegeven moment aangeeft dat hij ook in de nacht niet thuis gaat komen, is voor Mien de maat vol. Het vertrouwen in hem is weg. Ze weet het zeker, er is een andere vrouw in het spel. Dit zal zij wel even gaan uitzoeken.
Wanneer Minnie dan ook nog de naam krijgt te horen van de bewuste dame, dan gaat ze vollop in de aanval. Dan gaat het helemaal mis, spreken doen ze niet meer met elkaar en wanneer hij dan ook nog eens wordt opgepakt en richting het Scholtenshuis in Groningen gaat, raakt Mien helemaal verstrikt in haar vermoedens. Ze probeert nog naar Groningen te gaan om hem te spreken, maar helaas zal dit niet lukken. En waarom is de dominee plotseling vertrokken? Met hem had ze haar zorgen willen delen. Mien probeert zo goed als het kan de laatste oorlogsmaanden door te komen samen met haar kinderen.
Na de oorlog gaat Minnie verder met haar leven. En dan een aantal jaren later komt er een brief, een brief die ze wel wil delen maar wat niet gaat gebeuren. Wanneer ze jaren later hoort dat haar familie in Duitsland het ook heel erg moeilijk heeft gehad, valt alles wellicht op z’n plaats. Maar pas na haar dood vindt men de brief en dan weet men pas echt hoe ze heeft geleden onder vermoedens en onwetendheid.
Mien blijft haar gehele leven strijden, nooit mag er weer een oorlog komen.
Voor mij was dit een boek wat ik in één adem heb uitgelezen, mede doordat het volledig afspeelt in mijn omgeving. Dikke aanrader om dit boek te gaan lezen.
Karin bedankt voor dit schitterende boek.