Ingrediënten:
400 gram rozijnen
250 gram suiker
25 gram pijpkaneel
1 liter brandewijn
Bereiding:
Was de rozijnen in lauw water, doe ze in een pan en giet er zoveel water bij dat ze net onderstaan.
Laat de rozijnen 24 uur weken en breng ze daarna in het weekwater zachtjes aan de kook. Neem ze dan direct van het vuur en laat de rozijnen afkoelen.
Neem een weckfles met een inhoud van circa 2 liter en doe de rozijnen met het kookvocht in.
Voeg de suiker en de pijpkaneel toe en giet er tenslotte de brandewijn bij. Zet de fles -goed afgesloten_ minstens 2 maanden op een donker koel plekje. Roer de boerenjongens in deze periode af en toe voorzichtig om.
Boerenjongens worden gedronken uit een klein glaasje met een hoge voet. Leg onder in het glas een paar rozijnen. Boerenjongens werden geschonken als er bij de boerenfamilies visite was, maar ook op de Groningse bruiloften. Het drankje werd dan bruidstranen genoemd en door de bruid persoonlijk vanuit een zilveren bokaal in de glaasjes gedaan.
Afbeelding van Vural Yavaş via Pixabay