Al een aantal keren werd mij gevraagd waarom er geen recepten meer online staan. (Maddy heb je nog wat lekkers in de aanbieding?) Maar om aan de wensen van mijn volgers tegemoet te komen, hierbij het recept van een oer oud Gronings gerecht. Thuis bij mijn ouders aten we dit wel eens maar zelf heb ik het nooit gemaakt en ben ik ook niet in het bezit van een poffertpan. Wellicht wordt het tijd dat ik dit toch eens ga maken.
Wat heb je nodig:
- poffertpan van 1 liter:
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- paneermeel
- 3 eieren
- 3 dl melk
- 2 el witte basterdsuiker
- Snuf zout
- 125 gr rozijnen (geweekt)
- roomboter
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
ZO GA JE TE WERK:
- Doe het bakmeel in een kom, voeg melk en eieren toe en mix goed door elkaar.
- Doe de rozijnen er bij en roer goed door.
- Vet een poffertpan in. Bestrooi met paneermeel en zorg dat het goed verdeeld is.
- Meng de suiker met de kaneel en strooi dit op de bodem. Vul de pan tot de helft met het beslag.
- Neem een grotere pan waar de poffertpan inpast doe er koud water in. Let op; de poffertpan mag niet gaan drijven.
- Zet de pan op de kachel of petroleumstel en breng aan de kook, zachtjes laten koken. Een poffertvorm met een pijp in het midden laat je 2 uur koken en een dichte vorm 2 1/2 uur. In de oven kan natuurlijk, dan is de bereidingstijd 1 tot 1 1/2 uur. Kook je op gas, dan is het 75 tot 90 minuten laten koken.
Door een breinaald in de poffert te steken kunt u op gaarheid controleren.
Serveer de poffert warm: snij het in plakken en doe er boter en bruine basterdsuiker op.
Maar eenmaal koud smaakt de poffert ook prima!
Eet smakelijk.
Poffertpan, oa verkrijgbaar bij Manske Mulder in Westerlee.
foto Donald Trung, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons