Het is tijd om eens een totaal andere thee te gaan drinken. Nu eens niet met bladeren van de echte en enige theeplant de Camellia sinensis maar thee van uitsluitend planten of voornamelijk planten. Op mijn zoektocht naar nieuwe theesoorten, zakjes en bedrijven kwam ik terecht op de website van Laurette van Slobbe, zij heeft al jaren veel ervaring met thee gemaakt van planten. De hele website sprak mij nogal aan omdat ze de nadruk legt op het gebruik van vele wilde planten uit je tuin, omgeving of het landschap (tijdens mijn wandelingen kom ik soms heel verrassende planten tegen).
Na contact te hebben gezocht kwamen er gelijk 2 zakjes thee mijn kant op om eens te proberen. Zou ik doormiddel van het testen van deze thee het dan aandurven om eens verse braamblad te plukken en daar een thee van te gaan zetten?
De eerste thee die ik ga drinken is Wilde Thee Roos & Distel. Het bevat gefermenteerd braamblad, roos, muntblad en de wortel van de akkerdistel.
Ik verwarm het water tot 85 graden (wanneer je veel verschillende soorten thee drinkt is een waterkoker met temperatuur meter onontbeerlijk) en doe een beste lepel thee in mijn theefilter.
Na 5 minuten heb ik dan een mooi lichtbruin glas thee wat een geur verspreid van gedroogd gras, dit associeer ik dan gelijk met de vroege zomermaanden en we hier het vers gemaaid gras ruiken. Niets mis mee dus.
Maar nu het drinken, is dit wat? Ja zeker is dit was. Dit is gewoon een heerlijk verfrissende thee. Kan niet echt traceren welke smaak de overhand maar dat is niet zo vreemd aangezien ik dan wel vaker thee drink waarin braamblad of roos verwerkt zit maar akkerdistel wortel is voor mij toch nieuw. Om het ook eens koud te proberen zet ik ook een klein glas vol in de koelkast om te kijken of het koud ook is te drinken als dorstlesser op warme dagen. Ook dan is het lekker maar ik geef toch de voorkeur om hem warm te drinken (let of dat je de thee niet met gekookt water van 100 graden gaat opschenken. Aanrader maar adviseer wel om de thee in een theefilterzakje te doen ipv een theezeefje of filter. Het wordt namelijk wat troebel door de kleine deeltjes die door het filter gaan.
De tweede die ik mag drinken is wel een thee van de echte theeplant maar er is berenklauw, engelwortel en appel aan toegevoegd. Hier proef je een wat zachtere smaak, een van de ingrediënten heeft de boventoon maar ik kan niet traceren welke dat dit is. Zowel berenklauw als engelwortel is mij onbekend qua smaak. Maar erg lekker is het wel, zelfs zo lekker dat ik het niet koud heb kunnen worden om het ook zo te proberen. Voor ik het wist was mijn glas leeg. Deze thee heb ik wel in een theefilterzakje gedaan en dat was prima.
Mijn eind conclusie is dus zeer goed, voor wie van afwisseling houdt, raad ik zeer zeker aan om eens een thee te drinken met alleen wilde planten. Nou moet je niet zomaar in de slootwal iets gaan plukken, wellicht liep daar enige minuten eerder nog het hondje van de buren. Maar begin eens met de kruiden die je zelf in de tuin kweekt. Durf het eens te doen. Ik ga het zeker eens proberen, zie toch ook heel veel locaties waar het hondje van de buren nooit loopt (braambladeren op hoogte oid). Wil je dit nu niet maar toch eens iets totaal anders proberen, dan raad ik jullie aan om eens rond te kijken op de website www.florae.nu . Daar is veel lezen omtrent de thee soorten. Maar ook zijn er mogelijkheden voor workshops zodra het voorjaar en de jonge planten weer aanwezig zijn. Al met al een aanrader om je eens te verdiepen in alles wat de natuur ons kan brengen voor een fijn en gezond leven.